Klub Putnika

Postoji milion sitnica koje treba da zna jedan običan turista pre nego se otisne u svet. Evo linka gde možete pročitati sve što vas zanima. http://www.yuta.co.yu/sr/default.asp

Ja isto imam svoja pravila.
U mom kompu imam Spisak stvari koje se nose na put (lična dokumenta, dokumenta za kola, pasoši, međunarodno zdrav.osig., vaučeri, ručna apoteka, kamera, motorole, razni punjači za iste, mob.tel...itd). Na tom istom spisku stoji i šta sve treba uraditi u stanu pre nego ga napustimo. Zatim je tu Spisak dokumenata koji su potrebni za vize, i nešto što ja obavezno radim pred svaki put, to su razni tekstovi za mesta u koja se putuje (ovo naravno nije obavezno, ali je lepo da znate šta se sve može videti u nekom gradu ili državi).

Mislim da bi u ovu temu bilo zgodno dodati i obaveštenje, šta treba uraditi ako izgubite dokumenta (pasoš, LK, vozačka, saobraćajna...), kreditne kartice, prtljag... ili vas ne daj Bože, opljačkaju, kao nas.

Veoma je važno da ukoliko izgubite dokumenta ili vas opljačkaju, odmah slučaj prijaviti policiji. E kad ste to uradili, sačekate lepo u policijskoj stanici da vam naprave zapisnik i da ga overe. Kada su to uradili "dobri" policajci će vas najverovatnije pustiti da idete, mada mislim da to nije pravilno. Pretpostavljam, da je dužnost njihova, a i naša da se prijavimo u najbliži konzulat i sačekamo dalja uputstva.

Mi smo to malo izvrdali , jer nam je policija u Barseloni rekla da možemo da putujemo dalje. Naravno bio je to veliki rizik, ali smo na sledećoj stanici sačekali da nam iz Bgd-a DHL-om pošalju Krštenice i Državljanstvo, jer su nam na osnovu toga izdate putne isprave u Konzulatu.

Znači, za obe varijante idite u policiju, jer je taj papir dokaz da ste ostali bez papira i on se prilaže u Konzulat ili Ambasadu.

Još jedan savet. Za čuvanje dokumenata su najbolje one torbice što se nose oko vrata, a ne ko ja da cimate neki ogromni ranac, koji je mamac za lopuže.

U svakom slučaju, meni se zaista ovo prvi put dogodilo, a i nikada mi niko nije rekao da mu se to desilo, pa i nisam znala šta da radim. Zato smo morali sami da se snalazimo.

Zato sam i želela da podelim ovo iskustvo sa vama, jer je dobro da ljudi znaju šta treba da rade ako im se nešto slično dogodi.

I naravo, ono što sam zaboravila, OTKAŽITE ODMAH sve kreditne kartice. Sve banke imaju call servise koji rade 24h, tako da je onda mogućnost da neko koristi vaše kartice, svedena na minimum.

Toliko od mene za sada.

Repliciraj na ovo

Repliciraj na ovu diskusiju

Pa evo šta ja predlažem po pitanju dokumentacije: da sva dokumenta (pasoš, kartice, krštenice, državljanstvo, venčane listove kao i sve ostalo što vam može zatrabati) skenirate i okačite na neki svoj prostor na internetu, na primer google.docs , gmail ili yahoo kako bi vam bile pristupačne u slučaju nužde.

Druga stvar koju predlažem da se uvek i svuda nosi sa sobom je pljoska rakije. To je korisno kako za spoljnu tako i za unutrašnju dezinfekciju - kad zatreba. Eventualne posekotine, opekotine ili rane se lako mogu dezinfikovati rakijom, ili jednostavno oprati ruke kada nema drugog načina! Takođe vrlo je praktična za sklapanje novih prijateljstava ili izvlačenje neophodnih informacija od lokalnog stanovništva. Putnički multi praktik!

Repliciraj na ovo

pljoska rakije ha ha pa ona je uvek u ručnom frižideru. Bez nje se ne može. Dobra je i da savlada stres.
Naravno na mađarskoj granici me redovno pitaju imam li rakiju i cigare. Uvek prijavim samo cigare, a rakiju im ne dam. ;)

Repliciraj na ovo

Bravo Duki ! To je pravi putnik, to je Srbin, to je to putovanje .... a sto, bre, ne pijes, sestro slatka, moras malo, za cirkulaciju, za srecan put, pa se prekrstis ...pa, '' zgaravica, sefe '' ... ?

Repliciraj na ovo

Kao neko ko je proputovao oko 50 država mogu svima da savetujem da nakače negde na internetu kopije svih svojih dokumenata jer će za nedaj Bože odmah moći (ukoliko ih izgube) da ih skinu i izštampaju. Takodje, svima savetujem nošenje torbica oko struka.

Repliciraj na ovo

prijatelju gde si sve to bio ?

Repliciraj na ovo

a nero super komenter
jebes pasos i kreditne kartice i sva ostala s...
rakije i gas
pozdrav

Repliciraj na ovo

"Leba treba al rakije mora"
D. Cvetić

Repliciraj na ovo

Ha ha ja kao veliki "obožavalac" rakije bez nje ne krećem. (u poverenju uopšte ne pijem, ali nema veze).
U svakom slučaju dobri su i ovi vaši predlozi.

Repliciraj na ovo

moram dodati da rakija treba da bude dunja,kajsija ili najbolje dudovaca posto samim time prenosis alkoautohtoetnicnki trag kako sa tako i za sobom

Repliciraj na ovo

Moram priznati da je dudovača jedna od luđih rakija koje sam ikada pio! Glava čista kao suza al noge ništa ne slušaju. Ja 'oću levo, one odoše desno...

Repliciraj na ovo

baš u pravo vreme pred masovnu letnju seobu.

Ja bih dodao još par sitnica. S obzirom da ima skoro uvek jedna utičnica, a vi morate da punite 1-3 mobilnih, fotoaparati, kamere i sl, treba imati produžni, ali sa utikačem kao za tranzistore ili brijače (pljosnatim).

Ako ste ograničeni s memorijom ponesite čitač kartica i fleš (neki ponesu i čitav laptop).

Pre nego što izađete iz kuće proverite da li ste nešto zaboravili da iskučite (struju), česme (vodu) i prozore (da li su zatvoreni. Predhodno platite sve račune koje dospevaju. Kući ostavite kopiju svih dokumenta koje nosite. Ne bi bili loše kada bi neko poverljiv obilazio stan, dok niste tu.

Ako vam je prtljag nestao/ukraden prilikom leta obaveno zahtevajte da popunite PIR (dokument).

Ako soba nije onakva kakvu ste ugovorili s agencijom ne prihvatajte je (objašnjenja vodiča da je to privremeno rešenje opično postane trajno). Ako imate primedbi napišite to i zahtevajte od vodiča da to potpiše.

Na tajno mesto (obezbeđeno šifrom ili katancem, u koferu ili sl.) ostavite keš, a nosite samo koliko vam treba. Posebno budite oprezni na plažama.

Sunce je lepo, al' je zračenje vrlo opasno (rak kože) pa obavezno nosite kreme (faktor 50), šešire, sunčane naočare i flašicu s vodom. U priručnom apoteci mora se naći probiotik, aktivni ugalj i orosal (defidracija).

Nadam se da vas nismo preplašili. Bolje biti u pripremama oprezan, a posle uživati.

Pozdrav i srećan put!

Repliciraj na ovo

RSS

Berza Putovanja
Filip Travel- prolecna putovanjaRezervacija na world hostel

Forum

Dusan Stojanovic

Niš: Brutalno nasilje nad psima 4 odgovora

Diskusiju započinje Dusan Stojanovic , OPŠTE TEME. poslednji komentar LJubenovic Slavisa pre 10 h.

marija maja

uskrs 11 odgovora

Diskusiju započinje marija maja , OPŠTE TEME. poslednji komentar Lana Mar 6.

Ivana

Krvavi Bulevar 23 odgovora

Diskusiju započinje Ivana , OPŠTE TEME. poslednji komentar Ivana Mar 4.

Tomislav Lukic

KRF 15 odgovora

Diskusiju započinje Tomislav Lukic , OPŠTE TEME. poslednji komentar bojan b Mar 7.

website dizajn internet preyentacija vaše firme!

Promo  |  Prijavi grešku  |   |  Terms of Service

Sign in to chat!