Postoji milion sitnica koje treba da zna jedan običan turista pre nego se otisne u svet. Evo linka gde možete pročitati sve što vas zanima.
http://www.yuta.co.yu/sr/default.asp
Ja isto imam svoja pravila.
U mom kompu imam
Spisak stvari koje se nose na put (lična dokumenta, dokumenta za kola, pasoši, međunarodno zdrav.osig., vaučeri, ručna apoteka, kamera, motorole, razni punjači za iste, mob.tel...itd). Na tom istom spisku stoji i šta sve treba uraditi u stanu pre nego ga napustimo. Zatim je tu
Spisak dokumenata koji su potrebni za vize,
i nešto što ja obavezno radim pred svaki put, to su razni tekstovi za mesta u koja se putuje (ovo naravno nije obavezno, ali je lepo da znate šta se sve može videti u nekom gradu ili državi).
Mislim da bi u ovu temu bilo zgodno dodati i obaveštenje,
šta treba uraditi ako izgubite dokumenta (pasoš, LK, vozačka, saobraćajna...), kreditne kartice, prtljag... ili vas ne daj Bože, opljačkaju, kao nas.
Veoma je važno da ukoliko izgubite dokumenta ili vas opljačkaju, odmah slučaj prijaviti policiji. E kad ste to uradili, sačekate lepo u policijskoj stanici da vam naprave zapisnik i da ga overe. Kada su to uradili "dobri" policajci će vas najverovatnije pustiti da idete, mada mislim da to nije pravilno. Pretpostavljam, da je dužnost njihova, a i naša da se prijavimo u najbliži konzulat i sačekamo dalja uputstva.
Mi smo to malo izvrdali , jer nam je policija u Barseloni rekla da možemo da putujemo dalje. Naravno bio je to veliki rizik, ali smo na sledećoj stanici sačekali da nam iz Bgd-a DHL-om pošalju Krštenice i Državljanstvo, jer su nam na osnovu toga izdate putne isprave u Konzulatu.
Znači, za obe varijante idite u policiju, jer je taj papir dokaz da ste ostali bez papira i on se prilaže u Konzulat ili Ambasadu.
Još jedan savet. Za čuvanje dokumenata su najbolje one torbice što se nose oko vrata, a ne ko ja da cimate neki ogromni ranac, koji je mamac za lopuže.
U svakom slučaju, meni se zaista ovo prvi put dogodilo, a i nikada mi niko nije rekao da mu se to desilo, pa i nisam znala šta da radim. Zato smo morali sami da se snalazimo.
Zato sam i želela da podelim ovo iskustvo sa vama, jer je dobro da ljudi znaju šta treba da rade ako im se nešto slično dogodi.
I naravo, ono što sam zaboravila, OTKAŽITE ODMAH sve kreditne kartice. Sve banke imaju call servise koji rade 24h, tako da je onda mogućnost da neko koristi vaše kartice, svedena na minimum.
Toliko od mene za sada.